Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Top 5 Μειλίχιος - Μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Ελλάδα για το 2020

5. Τρίκαλα Κορινθίας

Related image

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένα παραδοσιακό χωριό που ανήκει στον δήμο Ξυλοκάστρου τόσο κοντά μα ταυτόχρονα τόσο μακριά από την Αθήνα. H ιστορία λέει ότι είναι ο πιο αρχαίος οικισμός της περιοχής ενώ το χωριό χωρίζεται σε τρεις οικισμούς: τα Κάτω Τρίκαλα που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μέτρων, τα Μεσαία Τρίκαλα στα 1000 μέτρα και τέλος τα Άνω Τρίκαλα που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1100 μέτρα. 

Καταλήγοντας στα Άνω Τρίκαλα, απ' όπου ξεκίνησε η τουριστική φήμη των Τρικάλων με το πεφίφημο ξενοδοχείο «Θεοξένια» όπου έμεναν οι βασιλείς, θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που έχουν σωθεί, όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, μίας από τις ισχυρότερες οικογένειες της περιοχής. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρείτε εξαιρετικό, καλό και πάνω απόλα παραδοσιακό φαγητό - ενώ η ηρεμία, η απομόνωση και η θέα της πεδιάδας σε κάνουν να νιώθεις πως οι θεοί του Ολύμπου μάλλον είχαν διαλέξει λάθος σημείο για να ζουν.


4. Νότιο Πήλιο


Image result for ΠήλιοΟ πίνακας της απόλυτης γαλήνης: Γραφικά χωριά, μικροί πέτρινοι οικισμοί, καταγάλανες παραλίες και πρασινωπή φύση που μαζί με τις απέραντες ελιές «σκεπάζουν» τους ατέλειωτους λόφους. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Νότια μεριά της Χερσονήσου ανακαλύπτεις ένα διαφορετικό Πήλιο μιας και οι παραλίες και οι όρμοι στην πλευρά του Παγασητικού έχουν σχεδόν πάντοτε νηνεμία και ήρεμα νερά. 

Από την άλλη, αυτές του Αιγαίου υπάγονται στην κυριαρχία των ανέμων του Αιγαίου ενώ σημεία αναφοράς αυτής της ανεξερεύνιτης περιοχής είναι τα λιθόστρωτα καλντερίμια, η παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και οι σκιερές πλατείες όπου πίνοντας τον καφέ σου κάθεσαι κάτω από υπεραινώβιους πλάτανους. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν ξέρουμε πως είναι η Πορταριά και Μακρινίτσα αλλά αν θέλετε να ξεφύγετε από την πολυκοσμία το Νότιο Πήλιο is the place to go with sun and snow.


3. Κουφονήσια

Related image

Κάπου στην Ελλάδα υπάρχει ένας κρυμμένος παράδεισος με κρυστάλλινα νερά, ακομπλεξάριστους επισκέπτες, φιλόξενους ντόπιους και μια θετική ενέργεια που σε καταβάλει με το που πατάς το πόδι σου στο νησί. 

Τον κόσμο δεν τον γνωρίζεις, αντιθέτως έχεις την αίσθηση ότι τους ξέρεις όλους χρόνια. Τα βράδια σφραγίζονται δεκάδες μυστικά, οι μέρες μοιάζουν με μήνες , τα ηλιοβασιλέματα διαδέχονται τις ανατολές, ενώ η ατμόσφαιρα στην παραλία είναι βγλαμένη από το ρεφρέν του Καρβέλα "Καλοκαιρινές διακοπές"... για πάντα.

Όσον αφορά την επιστροφή στην Αθήνα, η πρώτη μέρα στο γραφείο θυμίζει την τελευταία σκηνή του The Beach (2000) όπου ο Leonardo Di Caprio κοιτάει την φωτογραφία από την καλοκαιρινή παρέα του και υπό τον ήχο του τραγουδιού Voices by Dario G απευθύνεται με νοσταλγία στον θεατή:

"I still believe in Paradise, 
but now I know at least it's not some place you can look for.
Because its not where you go, 
Ιt's about how you feel a moment in your life when you're part of something.
And if you find that moment... 

Ιt lasts for ever."


2. Καστελόριζο


Η ιστορία
Διαβάζοντας κανείς την ενδιαφέρουσα ιστορία του Καστελόριζου, ανακαλύπτει πως στην αρχή του 20ου αιώνα η Μεγίστη αριθμούσε 14.000 κατοίκους (σήμερα οι μόνιμοι ανέρχονται στους 300) ενώ αποτελούσε εμπορικό δίαυλο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Ο μύθος και οι φωτογραφίες καταδυκνείουν ότι στο Καστελόριζο πηγαινοέρχονταν υδροπλάνα ενώ οι Γάλλοι το αποκαλούσαν 'Το Μικρό Παρίσι'. 

Η συγκινητικές ιστορίες ομογενών που ταξίδευαν στο παρελθόν για εβδομάδες ώστε να ξανά έρθουν στο Καστελόριζο, φέρνουν μαζί τους οι Ομογενείς που γνωρίζεις στο νησί. Πολλοί από αυτούς έχουν συνταξιοδοτηθεί και αποφάσισαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους ανακαινίζοντας έτσι τα ερειπωμένα από τους βομβαρδισμούς σπίτια.

Μέσα στην ξεχασιά και την απομακρυσμένη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο νησί, πρέπει να αναφερθούν - μιας και αποτελούν και αυτά ένα είδος αξιοθέατου- οι περιπολίες των λιμενικών με nike παπούτσι, βερμούδα και το όπλο στην πλάτη, την είσοδο του πλοίου των Blue Star Ferries στο λιμάνι σαν να καταφθάνει ο πολιτισμός και η απογείωση του ελικοφόρου αεροπλάνου της Olympic Air με 10 κενές θέσεις,αναγκαστικά και λόγω του μικρού μήκους του διαδρόμου απογειώσεως. 



1. Κεφαλλονιά 

Image result for κεφαλονια ασος

Παραλίες βγαλμένες από καρτ ποστάλ με τιρκουάζ νερά και χολιγουντιανή χροιά, βενετσιάνικα κάστρα και βυζαντινά μοναστήρια. Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου - η Κεφαλονιά (όχι δεν είναι η Κέρκυρα), σηκώνει καλοκαιρινό ξεμονάχιασμα για όσους θέλουν να προσγειωθούν στην Ενετική εποχή, ενώ προσφέρει και Wine Tasting, πεζοπορίες στον Εθνικό Δρυμό του ελατοσκέπαστου Αίνου, εξορμήσεις με canoe kayak κ.λπ. 

Μια βόλτα στην πρωτεύουσά της Αργοστόλι είναι must για τον Άγιο Σπυρίδωνα, την οικία Κοσμετάτου και τη χαρακτηριστική πέτρινη γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου. Σε κοντινή απόσταση από το Αργοστόλι παραμονεύουν τα γραφικά χωριά της Λειβαθούς, στο βενετσιάνικο κάστρο του Αγίου Γεωργίου καθώς και στο μοναστήρι του πολιούχου του νησιού Αγίου Γερασίμου, στην κοιλάδα του Ομαλού, όπου καλλιεργείται η τοπική ποικιλία σταφυλιού Ρομπόλα. 

Οι πιο sophistique γωνιές της Κεφαλονιάς, δηλαδή το γραφικό λιμανάκι του Φισκάρδου και το επιβλητικό κάστρο της Άσσου, όπως και η πιο διάσημη παραλία της, ο Μύρτος, βρίσκονται στον Βορρά. Στις παραλίες Ξι, Πετανοί και στη Μονή Κηπουραίων θα απολαύσετε το "ιταλικό" ηλιοβασίλεμα καθώς θα πίνετε την λευκή ρομπόλα και την συνοδεία μιας Κεφαλονίτικης καντάδας όπου θα παίζει σιγά και απαλά υπό τους ήχους ενός μαντολίνου. 

Léon Marc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου